De Vrijman: Verbinding in de buurt

de vrijman mindfulness geweldloze communicatie IJburg amsterdam

De Vrijman: Verbinding in de buurt

De afgelopen jaren tijdens de Coronacrisis bracht ik hele dagen thuis door werkend achter mijn MacBook. Er waren weken bij dat ik nauwelijks mijn huis uitkwam en met bijna niemand contact had buiten mijn kinderen, mijn vriendin en wat collega’s. Het was ook wel knus, maar de wereld werd toch wel erg klein.

Wat ik betreur als ik terug kijk op deze jaren, is dat ik verder van andere mensen af ben komen te staan. Zo ben ik een vriendschap verloren omdat het ons niet meer lukte om nog contact te maken, alle geweldloze communicatie ten spijt. Maar ook verder van mensen die ik niet echt ken, de mensen op straat en in de buurt. Misschien heb je zelf soortgelijke ervaringen. Ik heb het idee dat we meer langs elkaar heen zijn gaan leven in onze (social media) bubbel met onze eigen waarheden en vijandbeelden. Het lijkt alsof de polarisatie in de samenleving dieper is geworden en dichterbij is gekomen.

Ontmoetingsplek De Vrijman

Als je niet meer in de sportschool, het theater of de horeca mag komen. Als iedereen een mondkapje draagt in de tram en in de supermarkt en je overal afstand moet houden. Als je geen praatjes meer kunt maken met vreemden op straat. Hoe maak je dan contact met elkaar? Hoe kun je empathisch blijven richting mensen die je niet ontmoet, die misschien anders zijn en anders denken dan jij? Contact maken met je buurtgenoten is zo belangrijk voor je gevoel van verbinding, veiligheid en erbij horen.

Vanuit deze gedachte heb ik mij aangesloten bij De Vrijman. De Vrijman is een ontmoetingsplek voor bezinning, verbinding en inspiratie van en voor bewoners van IJburg in Amsterdam. We bieden allerlei activiteiten aan zoals Yoga-, Tai Chi en Ademlessen en ik geef er zelf de Mindfulness en Geweldloze communicatietrainingen van Equanimity. Verder organiseren we filmavonden, dialoogbijeenkomsten, retraite dagen, meditaties, opstellingen en nog veel meer. Andere buurtbewoners nodigen we uit om ook activiteiten te organiseren en uit te proberen. Deze initiatieven krijgen zo de kans om vorm te krijgen, te groeien en uit te vliegen. Op deze manier ontstaat er in De Vrijman telkens weer ruimte voor nieuwe initiatieven, en is er al veel moois ontstaan op IJburg.

Geweldloze communicatie en Mindfulness in De Vrijman

Ik zie veel waarde van Geweldloze communicatie en Mindfulness voor hoe we met elkaar omgaan in de buurt en in de samenleving. En tot mijn plezier zie ik dat er mensen met totaal verschillende achtergronden en perspectieven naar mijn trainingen in De Vrijman komen. Op deze manier hoop ik eraan bij te dragen dat mensen dichter bij elkaar komen te staan. Wil je ook een keer meedoen met een Geweldloze (verbindende) communicatie of Mindfulness training? Kijk dan hier voor de agenda.

Meer informatie over en de agenda van alle activiteiten in De Vrijman vind je hier:
http://www.devrijman.nl
https://www.instagram.com/devrijman/
https://www.facebook.com/devrijman