Over Boris Nauta

'Geweldloze communicatie en Mindfulness brengen mij dichter bij mezelf en de mensen om me heen'

Wie ben ik en waar kom ik vandaan?

Over Boris Nauta

Fijn je te ontmoeten, ik ben Boris Nauta, geboren in Nijmegen in 1974. Na twee decennia werkzaam te zijn geweest in de televisie, design- en digitale reclamewereld ben ik in 2021 gestart met trainingsbureau Equanimity. Vanuit Equanimity bied ik samen met trainers uit mijn netwerk trainingen aan op het gebied van Geweldloze Communicatie, Mindfulness en andere team trainingen binnen het domein van emotionele intelligentie.

Het is  een beetje een cliché, maar ik moest een paar keer flink tegen een muur lopen voordat mijn levenshouding fundamenteel veranderde. Op de vlucht voor onverwerkt verdriet werkte ik jarenlang veel te hard, combineerde ik mijn stressvolle baan met veelvuldig optreden als muzikant en dook ik in het nachtleven. Uiteindelijk werd ik ernstig ziek en het kostte me jaren met pijn en moeite om mijn gezondheid en levensenergie langzaamaan terug te winnen en de draad weer op te pakken. Om vervolgens jaren later weer in precies dezelfde valkuil te lopen. Ik strandde nogmaals, ditmaal met een burn-out, een diepe depressie en een gebroken huwelijk tot gevolg. Maar er ging wel eindelijk een lampje bij me branden dat het zo niet langer kon.

Wat heb ik met Mindfulness en Geweldloze communicatie?

Ik vind het heerlijk om helemaal op te gaan in mijn bezigheden. Of het nou een nieuwe opdracht is, muziek maken, sporten, op stap zijn met mijn kinderen, ik vermaak me kostelijk. Maar alsmaar doorgaan zonder stilstaan is ook de perfecte strategie om niet geconfronteerd te hoeven worden met leegte, pijnlijke emoties en weggestopt verdriet. Mindfulness en Geweldloze communicatie helpen mij om in contact te blijven met mijn emoties en behoeften en met de mensen om me heen. Op deze manier draag ik zorg voor mijzelf en voor anderen.
 
Behalve op persoonlijk vlak, zie ik de waarde van Geweldloze communicatie en Mindfulness voor hoe wij met elkaar omgaan in de samenleving. Ik maak me zorgen over hoe de wereld zich ontwikkelt omdat ik het idee heb dat mensen steeds verder van elkaar af komen te staan. We communiceren ontzettend veel tegenwoordig via digitale media en devices, maar maken we ook nog echt contact met elkaar in onze relaties, ons gezin, onze familie, in de buurt en op straat? Komen we nog wel voldoende in contact met mensen die niet in dezelfde  (digitale) bubbel als de onze leven om ons nog in hen te kunnen verplaatsen? Ik denk dat  Geweldloze communicatie en Mindfulness ons dichter bij onszelf en de mensen om ons heen brengen. Ze stellen ons in staat om contact te maken op een manier die verbindt in plaats van polariseert, politiek profileert en commercieel segmenteert.
 

Wat is mijn achtergrond?

Na mijn studie Communicatiewetenschappen werkte ik vanaf 1999 in de vroege dagen van het internet als interactie ontwerper bij het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB). Na 5 jaar in Hilversum maakte ik de overstap naar de interactieve reclamewereld. Eerst als interactie ontwerper en later als creative producer werkte ik bij verschillende creatieve bureau’s aan spraakmakende campagnes voor een groot aantal merken.

De laatste 10 jaar werk ik als freelance programma en operations manager. Ik had het voorrecht om betrokken te zijn bij de oprichting van THNK School of Creative Leadership, inmiddels een succesvol internationaal leiderschapsprogramma. Daarna werkte ik freelance als program en operations manager voor Heineken International, Philips Design, De Postcode LoterijCLUSE en Polestar en verschillende creatieve bureau’s. Mijn kracht ligt in het bouwen van professionele, effectieve maar vooral ook creatieve, inclusieve en veilige teams. Teams met een sfeer van vertrouwen, met ruimte voor humor en relativering en met leden die elkaar helpen en niet afvallen. Ik ben er keer op keer weer trots op als dit me lukt. Als trainer neem ik deze kennis mee.

Trainersopleiding

Sinds 2016 verdiep ik mij actief in Mindfulness, Geweldloze communicatie en emotionele intelligentie. Na jaren zelf trainingen volgen, oefenen, lezen en mediteren volgde ik een opleiding tot Mindfulness en compassie coach, een post-academische opleiding aan het Centrum voor Mindfulness van de Universiteit Nijmegen en trainersopleiding in Geweldloze communicatie. Daarnaast ronde ik het online studieprogramma ‘The science of happiness at work’ van Berkeley University af. Op dit moment bevind ik me in het meerjarig trainings- en certificeringstraject van de internationale organisatie voor Nonviolent Communication. Tenslotte ben ik gecertificeerd DISC trainer.

Contact

Bel of mail

Boris Nauta
06 39 42 2005
boris@equanimity.nu

Trainingslocatie

De Vrijman
Jan Vrijmanstraat 339
1087 NB Amsterdam

Blog over Mindfulness, Geweldloze communicatie en Emotionele intelligentie

de vrijman mindfulness geweldloze communicatie IJburg amsterdam

De Vrijman: Verbinding in de buurt

De Vrijman is een ontmoetingsplek voor bezinning, verbinding en inspiratie van en voor bewoners van IJburg in Amsterdam. We bieden allerlei activiteiten aan zoals Yoga-, Tai Chi en Ademlessen en ik geef er zelf de Mindfulness en Geweldloze communicatietrainingen van Equanimity.

Lees verder »
erbij horen jezelf zijn equanimity emotionele intelligentie en geweldloze communicatie

Ik hoor bij mezelf en daarom bij iedereen

‘Erbij horen’ is voor mij altijd een lastig onderwerp geweest. Lange tijd beschouwde ik mezelf waar en met wie ik ook was als een buitenstaander. Maar toen ik ouder werd gebeurde er iets geks. Telkens als ik mensen tegenkwam van vroeger spraken ze steevast over mij en zichzelf in termen van ‘ons’ en ‘wij’. Tot mijn verbijstering bleek uit de herinneringen die ze ophaalden over ons helemaal niet dat ik er niet bij had gehoord. Wat klopte hier niet?! Had ik iets gemist?

Lees verder »

Boris Buskruit

Boosheid is iets waar ik al mijn hele leven mee worstel. Mijn ouders noemden mij als kind al grappend ‘Boris Buskruit’ omdat ik zo ongelooflijk kwaad kon worden. Boosheid is iets geworden waar ik me voor schaam en me schuldig over voel.

Lees verder »